Επικίνδυνοι πυλώνες ρεύματος στο Ωραιόκαστρο

Επικίνδυνοι πυλώνες ρεύματος στο Ωραιόκαστρο

Αρ. Πρωτ. 15806/05.05.2011

Προς Υπουργούς:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

- Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Απειλή για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής αποτελούν εδώ και χρόνια οι πυλώνες ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που βρίσκονται εντός κατοικημένης περιοχής στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι η διέλευση πυλώνων και εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, έχουν συνέπειες στη δημόσια υγεία όταν διέρχονται από κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που κατοικούν κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης, έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο, ενώ στις γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, ο κίνδυνος των αποβολών διπλασιάζεται. Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος των κατοίκων να προσβληθούν από λευχαιμία τριπλασιάζεται.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς στην απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης ρεύματος από την κατοικημένη περιοχή του Παλαιοκάστρου, όπως συνέβη και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στους πρώην δήμους Πανοράματος, Πυλαίας, Τριανδρίας, όπου πυλώνες ρεύματος υψηλής τάσης διέρχονταν εντός κατοικημένων περιοχών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να βρεθούν και να εφαρμοστούν στην πράξη εναλλακτικοί τρόποι για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, με ταυτόχρονη και άμεση απομάκρυνση των πυλώνων από την κατοικημένη περιοχή;

Απαντήσεις Υπουργείων